Tuesday, October 26, 2010

Cake!

Saya belum belajar buat cuppacakes, tapi saya reti buat cake ni...

Bahan-bahan:
250g butter
400g biskut marie
6 biji telur
3/4 cawan gula
3/4 cawan susu pekat
2 sudu koko
3 sudu coklat caramel

Cara-cara:
pukul butter ngan gula sampai kembang

masukkan telur dan pukul lagi

butter + gula + telur ----> sampai kembang!
(sakit tgn sbb kat rumah takder mixer)

masuk susu

masuk koko & coklat caramel

semua dah masuk!

sedia untuk dimasak
(masak atas api sederhana)

masak sampai didih, pastu tutup api
(sampai ada bubble)

masuk biskut yg dipatah dua

gaul rata

masuk dalam bekas

tekan rata dan biar sejuk
then, masuk dalam fridge

hasilnya
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

tadaaaaaa
Kek Batik
(yummy!)

note: semua org pun pandai buat.. hehe...



8 comments:

alfa juliet said...

la ingatkan susah benar buat kek batik ek...rupanya senang je..tak yah masuk oven pun

Ms Dots said...

oooh macam ni ke buat nye.... barulah faham.. nanti nak try la

aini aziz said...

mmg sedap u alls..aku tau buat tp aku mls..

Mummy AwwalHariz said...

alfa: sbb tak pakai oven la saya rajin :)
ms dots: dah buat sila bawa ke opis ye..
aini: jgn malas²..

Anonymous said...

this cake batik by this lady is da best! I've tried it long time ago..Noicee! I loikee!

Mummy AwwalHariz said...

anon: ye ke??? tq!!!

Wafaa said...

aku kacau terus dalam kuali je. hihiii.. btw, aku ternampak blog ko kat fb malam tadi.

Mummy AwwalHariz said...

bole jer kalau mls nk pukul² masuk je kuali terus... tp hasil lain sket kalau x silap... tq dtg melawat...