Wednesday, March 2, 2011

Hani

requested by Aini sbb smlm die terlepas ending citer ni...


ending yg sedih dan buat saya tersentuh...
sedikit emosi mungkin kerana saya seorg ibu...
sedihnya kalau kehilangan anak kan...
(teringat kesedihan my mum semasa arwah abg pulang ke Rahmatullah 14 yrs ago)

Sinopsis Hani
Ummu Hani (Nur Fathia) ialah seorang pelajar Tingkatan Lima yang riang dan cemerlang dalam akademik dan kokurikulum. Hani menyimpan cita-cita untuk menyambung pelajaran di luar negara dan mahu menjadi seorang pensyarah.
Irfan (Ryzal Jaafar) pula seorang pelajar baru yang berpindah ke sekolah Hani selepas ayahnya, Dr. Adib ditugaskan ke sebuah hospital di Kuala Lumpur. Irfan menjadi seorang yang pendiam dan gemar menyepikan diri selepas kematian abangnya akibat leukimia.
Kawan baik Hani, Aliah (Siti Fathiyah) dan Jalilah cuba mendampingi Irfan tetapi hanya mendapat layanan dingin. Hani mendapat tahu Irfan gemar membaca maka dia mula membaca novel kegemarannya bagi menarik perhatiannya.
Sikap optimis Hani telah mempengaruhi Irfan, dia telah berubah menjadi seorang yang lebih aktif. Hubungan mereka juga menjadi rapat dan Hani mula menyimpan perasaan terhadap Irfan secara diam-diam. Hani yang selalu mengalami sakit kepala dan pening telah disahkan mempunyai ketumbuhan dalam otaknya sebelum menghadapi peperiksaaan SPM. Lebih menyedihkan, dia akan menjadi buta selepas menjalani pembedahan otak bagi menyelamatkan nyawanya.
Hani tidak dapat menerima hakikat bahawa dia akan menjadi buta pada usia 17 tahun. Baginya, berita tersebut umpama hukuman mati bagi mengejar cita-cita dan cintanya. Emosi Ummu Hani tertekan selepas menjadi orang buta. Mariam (Rozita Che Wan) dan Mokhtar (Esma Daniel) sekeluarga sering memberi motivasi dan kata-kata semangat kepada Ummu Hani.
Dr. Adib tidak mahu Irfan mengabaikan pelajarannya hanya kerana terlalu ambil berat terhadap Ummu Hani. Dr Adib dan Shafinaz merancang Aliah mendekati Irfan. Selepas keputusan SPM diumumkan, Irfan dan Aliah berjaya melanjutkan pelajarannya dalam bidang perubatan di luar negara. Akhirnya, Irfan dan Aliah telah berkahwin dan kedua-duanya berjaya menjadi doktor.
Selepas tujuh tahun, Ummu Hani masih menunggu kepulangan Irfan kerana dia dirahsiakan tentang hubungan Irfan dan Aliah selama ini. Ummu Hani telah mendaftarkan diri di Pusat Latihan Orang Buta dan sedang membantu merealisasikan projek Quran Braille. Takdir telah menemukan Ummu Hani dengan cinta pertamanya, Irfan namun dapatkah Ummu Hani menerima hakikat bahawa kawan baiknya, Aliah telah menjadi suri hati Irfan?
The End

my comments...
1. heroin cun dan nampak sopan.. sedih bila tetiba jadi buta...
2. hero ok cuma di akhir cerita geram sbb kawen ngan org lain
3. Aliah, kawan baik yang sangat hampeh.. pakai tudung tapi busuk hati.. ish ish..
4. Aliah yg kecoh dapat result terus jumpa parents Irfan, apa kes???
5. Nisa, adik hani yg sgt positive... i loikeee...
6. Mariam, mummy yg sangat sabar... isteri yg baik juga...

cuma ending sgt sedih... kesian Hani mati.. tapi mati otw nak pi umrah dan dpt
completekan project Quran braille... Aliah yg sangat kecoh dan hampeh...
kalau cun macam hani takpelah.. hehe (ayat geram)... and Irfan hampeh..
igtkan ending die akan berusaha nak kan Hani...... jahat la lelaki ni...
kata sayang kat Hani, camnelah boleh kawen ngan Aliah tak best tu.. huhu..

apa pun, habis citer tu semalam saya cium2 Hariz...
Hariz macam pelik je... Mummy terlebih sedih la sayang...
love u AwwalHariz...

No comments: